Einki úrslit
Fyrrverandi síða
Leiting framd av
Næsta síða

PILOTPROJEKT: FLYDENDE SYSTEM TIL VÅDMARKER PÅ UTÖ

Programmet Naturbaserede løsninger i Norden har valgt at finansiere et pilotprojekt i Sverige, der skal implementere og teste et flydende system til vådområder med henblik på at fjerne overskudsfosfor fra havvandet.

Østersøens største udfordring er overgødning, som sammen med spildevand medfører et stort fosforudslip i havet. De stadig voksende mængder fosfor i havet forringer vandkvaliteten og giver en voldsom vækst af hurtigt voksende alger, som i sidste ende skaber iltsvind og gør at fisk, bunddyr og planter dør.

En af de største øer i Stockholms skærgård er Utö, og der på øen har man besluttet sig for at bekæmpe problemerne med overskudsforfor. I 2017 blev Initiativ Utö grundlagt for at vende de negative miljøpåvirkninger ved at genoprette havmiljøer og skabe cirkulære systemer for at forbedre forholdene for mennesker, dyr og andre levende organismer. I samarbejde med Sveriges tekniske universitet KTH og Alchemia-nova (Østrig) vil de nu iværksætte et pilotprojekt med et flydende system til vådområder med henblik på at fjerne overskudsfosfor fra havvandet. Projektet spænder over alt fra design, test og installation af systemet samt observation af effektivitet og effekter. Planen er, at systemet kommer til at virke efter hensigten, og at det kommer til at fungere som en holdbar model til fremtidig anvendelse i Norden og andre steder i verden.

Projektet er finansieret med lige under 900.000 DKK fra Nordisk Ministerråds program Naturbaserede løsninger i Norden.