PILOTPROJEKT: 21 KVASHEGN I DANMARK
Foto: Per Bille
Et af de otte pilotprojekter, der har fået støtte fra Naturbaserede løsninger, er det danske projekt Mere natur – Mindre affald. De har sat sig for at bygge 21 kvashegn i Danmark for at bekæmpe affald, CO2 udledning og den truede biodiversitet i byzoner.
Er haveaffald affald? Spørger du Rikke Edbjerg fra Renosyd, er svaret nej. Renosyd har nemlig sat gang i projektet Mere natur – Mindre affald, hvor de i samarbejde med lokale skoler i Skanderborg og Odder kommuner er i gang med at opføre 21 kvashegn.
Et kvashegn er et hegn, hvor man banker pæle i jorden i to rækker og derimellem fylder op med grene fra haven. Det skaber levevilkår for insekter og smådyr, og det mindsker den mængde haveaffald, som ellers skal transporteres og forarbejdes til kompost af affaldsselskaberne.
Danskerne ligger på en kedelig første plads i Europa, når det kommer til at producere affald, og ved at reducere mængden af haveaffald forventes en markant forbedring på området. Alle indbyggere i Skanderborg og Odder inviteres til at fylde de lokale hegn med kvas fra haven, og for hver eneste trillebør med grene til de lokale hegn er man med til at omdanne sit affald til natur.
Projektet bliver fulgt af forskere ved Aarhus Universitet og vil indgå i undervisningen på skolerne om naturen og konsekvenser af vores ressourceforbrug. Erfaringerne fra Renosyds kvashegn udbredes til øvrige danske affaldsselskaber og deles med de nordiske lande.
Projektet har fået 720.000 danske kroner fra Nordisk Ministerråds program Naturbaserede løsninger i Norden. Midlerne fra Nordisk Ministerråd er afgørende for, at projektet er blevet til virkelighed, siger Rikke Edbjerg fra Renosyd.
Beate Strandberg, der er seniorforsker ved Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet og forsker i biodiversitet, kommer til at følge de 21 kvashegn. Om sine undersøgelser af et 30 år gammelt kvashegn for dyrearter, siger hun:
”Der bor solsort og gærdesmutte i hegnet. Det samme gælder spidsmus og rødmus, flere arter humlebier træbukke, stor gedehams, tusindben, edderkopper, løbebiller og flere andre insektarter. Vi forventer også at se pindsvin og måske firben og stålorm.”
Læs mere om projektet her: Kvashegn – Renosyd
Og se et indslag om projektet i de nationale danske nyheder 21.15 ind i udsendelsen: https://tinyurl.com/2f64wduz
FAKTA
– Hvert år håndterer Renosyd mere og mere affald I Skanderborg og Odder producerede hver borger 876 kg affald i 2021. 134 kg var haveaffald. Det tynger de kommunale budgetter er spild af ressourcer og slider på naturen
– Kvashegnene i Odder og Skanderborg forventes at rumme 4500 m3 kvas i løbet af to år, og hver m3 kvashegn kan binde 400 kg. CO2 (kilde: Per Gundersen – forsker i skov, natur og biomasse ved KU)